SOCIJALIZACIJA, PREDRATNO STANJE




Izvodi iz intervjua vezani za gradske prostore koje su građani Mostara koristili u slobodno vrijeme u periodu 1970. - 1990. (Intervjui su rađeni anonimno u periodu januar - juni 2011. godine)




1. Možete li navesti i opisati mjesta u Mostaru koja ste posjećivali u slobodno vrijeme (radi druženja, zabave, kulturnih sadržaja i dr.) po sljedećim kategorijama:

a) kao srednjoskolac
b) kao student (odnosno u ranim 20-tim)
c) s pocetkom radnog odnosa



1a) kao srednjoskolac

1:
Ispred "Tina", Tabhana - najvise u Duške, Enći u centru 2 (bilijar)...

2:
Kantarevac, rukomet košarka, 2 kina Partizan i Zvijezda, iza Gimnazije, povremeno Pozorište, izleti na Bunu, kupanje na Pijesku, na Bazenu i na Radobolji
U osnovnoj skoli bio sam clan mnogih sekcija, drustava i klubova, prema uzrastu i interesovanju. Kroz ove sekcije upotpunjavalo se je slobodno vrijeme, druzilo, ucilo. Izmedju ostalih bio sam aktivan u DTV Partizan, Plivacki klub Velez, Radio Amateri, Oderd izvidjaca “Ivo Lola ribar”. Posebno je aktivnost u izvodjacima bila interesantna ljeti kad bi se ljetovalo ili na Borackom jezeru ili u Drveniku na moru. U srednoj skoli bio sam aktivan i u foto-sekciji, a kroz foto sekciju i u gradskom foto klubu “Salko Sestic”

3:
Godine 1965 – 1968 prve matineje, zabave i igranke u Domu izviđača (Kresina ulica), u Desetoj osnovnoj školi, u zgradi Gimnazije i na Mejdanu u Domu JNA. 1968 ili 1969 se otvorio i prvi disco club u tzv. Domu omladine na Lenjinovom šetalištu (u preuređenom podrumu Komadinove kuće , a u ljetnom periodu je bila u dvorištu iste zgrade otvorena ljetna bašta – s disco glazbom)
Kulturni sadržaji su se većinom svodili na posjete kinima Zvijezda, ljetnom kinu u Šantićevoj i kinu Partizan ispod Huma u ulici Matije Gupca. Održavale su se i čuvene gitarijade mladih rock sastava većinom na Kantarevcu. Na Kantarevcu su se također održavalo u ljetnom periodu tzv Pjesma ljeta – show poznatih YU pjevača koji bi svako večer gostovali u drugome gradu na svojoj ljetnoj turneji po cijeloj Jugoslaviji. U podrumu Gimnazije su se često održavale poetske večeri s raznolikim sadržajima – glazba, pjesništvo, kratke priče koje su čitali posjetitelji. U kazalište se najviše išlo grupno, u okviru organiziranog posjeta škola.
Druženja su se većim dijelom održavala na Korzu (danas Španski trg) gdje bi se mi muški posjeli na zidić od podhodnika željezničke pruge, dok su djevojke šetale, kao i cijelom ulicom Mostarskog bataljona i Lenjinova šetališta sve do Rondoa. Odlazilo se ponekad i u Hotel Mostar, Bristol ili Neretvu. Obavezna muška druženja su bila u kafani Rondo (na Rondou) do kasnih noćnih sati, te na Balinovcu. Godine 1977 se otvorio prvi i tada jedini kafić Kod Bale (ulica J.B.Španca).

4:
Kao srednjoškolka- Abrašević, Dom omladine, Dom JNA

5:
Polaskom u Srednju skolu prosirio se i krug raje, prijatelja ... Medicinska skola dr Ante Jamnicki, moji profesori , prvi poljupci, prve ljubavi i seksualna iskustva, vrijeme kad smo sami sebe otkrivali. Probali smo da licimo na nase idole, probali smo da imitiramo jedni druge, Levis Straus, kokta i kenijada su padali u zaborav pojavljivala se Coca Cola ....
Kafe Aga u Starom gradu, vikend Abrasevic, Modisk, sve u Santicevoj , randesi, leptiri u stomaku, poljubci i neizbjezni komntari: "otvori usta", " a je si zino" , ponekad u kino Partizan ili Zvijezdu od 16:00 do 18:00 sati, onda na randes, ako si bez para znalo se ili Santica park ili park kod Katolicke crkve ili Veliki park, svi smo imali svoje loge, tamo smo isli na nasim curama, tamo smo postajali veliki, postajali muskarci jednom rijecu: Doslo doba da se ljubav proba !!!  .... Grebali se jedni od drugih za cigare, dijelili zadnju Moravu, onu malu sa filterom nasu mostarsku
Znalo se i potuci protiv pitomaca (ucenici vazduhoplovne gimnazije Marsala Tito) znalo se potuci i raja protiv raje, nedeljom ,zna se,pod Bijeli Brijeg i Forzza Velez , navijalo se za Veleza, zivilo se za njega: Mostar u srcu Velez do groba ...
Slobodno vrijeme sam provodio u FK Mostar , igrali smo na Starom Velezovom na onom leshu, kalili se i ojacavali, slobodno vrijeme sam provodio i u Mjesnoj Zajednici Carina, okupljajuci se sa mojom rajom ... skupljali smo stari papir, flase, prodavali na otpad i na kraju od tih para smo isli i na Dedinje, Titu na grob ali na more ... U toj Mjesnoj zajednici smo ucili, radili i samoupravljali ...


6:
Imali smo dosta mjesta na kojima smo se družili i ugodno zabavljali, uživajući u „svom materijalnom siromaštvu“:
-gimnazijski klub, u Podrumskim prostorijama, kojega smo sami uredili, Dom mladih na Rondo-u, prostorije RKUD„Abrašević“, prostorije P.D. „Prenj“, prostorije Odreda izviđača „Ivo Lola-Ribar“, ljeti na bazenu, sastajanje ispred „Revije“ ( svaka raja imala je svoje mjesto gdje su se sastajali), šetnje i razgovori na Korzo-u ( od Musale do Rondo-a i natrag), prostorije sportskih društava, Narodno pozorište, Kino „Zvijezda“ i Kino „Partizan“(sinemaskop), mala kavana blizu Starog mosta u „Priječkoj čaršiji“, na kućnim zabavama („žurevima“) sa rajom iz razreda.


7:
Kako sam se rano priključio izviđačima (uz kratke izlete u atletiku, gimnastiku i rukomet), nikad nisam imao problema sa viškom slobodnog vremenom, čak što više (što bi reko rah. Brata Hadžiosmanović: fale mi dva dana ove hefte). U izviđačima i na Balinovcu uopće, uvijek se gajio kult dobre pjesme (narodne, dalmatinske, starogradske, većinu članova prve mostarske klape, činili su ljudi s Balinovca, Kovačnica, iz Bakamluka), pa su tako brzo prihvaćane i sve novotarije, koje su stizale sa svih strana. Krajem 63. u Odredu je djelovao meksikanski sastav (Kovrđan i Velija, gitare i Fajka zvečke), a u radionici se i ručno izradila prva električna gitara (Vašček). Na priredbi za Dan Republike, nastupio je vokalno instrumentalni sastav izviđača (Hivza, Vašćek i Sontag-Sone), pojačani Mutom i Magom, koji su kasnije činili okosnicu prvog mostarskog VIS-a „5 veselih“ (Đole saksofon i Rasim Pandur pjevač, peti je bio, čini mi se Sejo Šukalić). Osnovani su i „Feniksi“, koji su nastupili i na kasnije održanoj Gitarijadi na Kantarevcu („Fenixi“ i sastav Ede Kaplana, Ede Šiza, koji su nastupili s perikama, Kanibali iz Livna, Veziri iz Travnika). Negdje 1964. godine, Odred kupuje instrumente (bubnjevi stigli od vatrogasaca) i osnivaju se „Plavi dijamanti“ (Hivza Kazazić, Vahid Husković, Ahmet Obradović, Božo Savić), koji sviraju na igrankama u salama na Balinovcu i Rudniku. Zanimljiv je i fenomen plesova koji su organizirani u salama po mjesnim zajednicama. Ako je to bila muzika sa ploča, onda je pisalo, u početku „svira JAZZ gramofon“, a kasnije „svira „VIS gramofon“. To su bile preteče disko klubova u Mostaru. Na Kantarevcu su gostovali „Duka i čavke“ iz Beograda, a njihova svirka i izgled su za tadašnji Mostar bili poprilična senzacija. U međuvremenu je dio stare postave „Dijamanata“ otišao svirati u Rodoč, a uskočila je druga garnitura, pod vodstvom Hivze Kazazića, solo gitara (Mehmed Mahić –Kovrđan, ritam gitara, Sejo Husković bas gitara i Jakiša Stančić bubnjevi, povremeno Živko Žika Šarac, saksofon i Zvonko Malnar, harmonika). Grupa je svirala i na Fruškoj gori, na Smotri izviđača Jugoslavije, o čemu je reportažu napravila i TV Novi Sad.
Bilo je to vrijeme brojnih plesnjaka u svim hotelima, „Abraševiću, Domu JNA, Brodarima, a na Kantarevcu su čitavo ljeto svirale „Beštije“ (braća Muminovići iz „Feniksa“, Goran Bregović, Ćapa i drugi). Na Balinovcu se ponovo promijenila garnitura u „Plavim dijamantima“, kažu najbolja (Boža, Kovrđan, Vaha, Mika i Dalibor Pavlović), a još su svirali „Golden pins“ (Pero, Ljubo, Ivica, Luka, Duško), „Ekipa 19“ (Smoljan, Srećko, Balić, Beli). U X OŠ su na matinejama povremeno svirali „5 suza“ (Mirsad Hodžić, solo gitara, Zoran Medvešek, ritam, Nebojša Nogulić bass i Jakiša Stančić, bubnjevi, pjevač pok Toni Pehar, a kasnije Darko Janjić). Valja zabilježiti i koncert beogradske grupe „Siluete“, te njihovu svirku u „Abraševiću“, u kome su inače redoviti gosti bili „Beštije“, Kemal Monteno, „Indexi“, „Kodexi“, „Čićci“ (svirali u bašti čitavo ljeto 1968. godine), „Vokinsi“, „Ambasadori“, „Formula 4“. Isto tako, brojne grupe gostovale su i u bašti „Brodara“.
Ja bih se povremeno priključivao i Ansamblu Stanislava Selaka, koji je ad hoc okupljao muzičare i gostovao po manjim mjestima.
U Sali i bašti Doma JNA, na matinejama su svirali „Sinovi neba“ iz VG „Maršal Tito“ (Nebojša Ćanković, Mašić i pok. Duško Dule Elsner, koji je poginuo u čuvenoj avionskoj nesreći na Korzici) i s obzirom na školu iz koje su dolazili, odlično su svirali rock (Cream, Hendrixa, Dorse itd.).
Dom JNA bio je organizator i takmičenja amatera pjevača, profesor Josip Škorjanec (gdje je između ostalih, pobijedio i Želja Samardžić), koje je kasnije preuzelo Udruženje estradnih radnika.
U novo otvorenom Domu omladine, koji je inače stjecište raznih kulturnih događanja, također radi ljetna bašta, u kojoj pored domaćih grupa (Đenan did“), gostuju mnoge grupe i poznati pjevači iz drugih gradova. Dom omladine otvara i disko klub, u kome najprije Beli Pala, a onda Nikola Radić i Željko Skoko, puštaju odličnu muziku (Polidor je tada prodavao ploče s popustom za „istočno“ tržište, što mnogi nisu znali, tko je znao, koristio je). Manji disko klubovi otvaraju se i po mjesnim zajednicama i školama (u Cimu, na primjer, gdje je omladinska organizacija otvorila disko, a muziku je puštao Jozo Novak Tala, kasnije bubnjar grupe Jutro).
Nas nekolicina pripadala je ekipi koja je obožavala grupu „Cream“ (Bruce, Baker i Clepton), a svoje fanove imali su i „Cepelini“, „Dip parpl“ i druge grupe. Jedan gimnazijalac imao je čak i nadimak „Cepelin“.

8:
Vikendom najcesce Abrasevic, jer je bila dobra ziva muzika, a i puno raje. Ostalim danima uglavnom kafici, jer ih je bilo puno, jer je bilo uvijek puno poznate i dobrte raje, i jer je to tada jednostavno bilo u modi. A cesto sam znao, naravno u proljece i ljeto, iznijeti gitaru i zapjevati do nekih doba s rajom na Carini, e to je bilo najljepse. A znali smo se i ko veiliki kenjici srednjoskolci igrati i TA-TA kad bi smracilo.

9:
Mi, koji smo rasli u Mostaru, obozavali smo svoj grad i bili ponosni sto smo dio njega.Kad je moja generacija (1962) isla u srednju skolu, cesto smo vrijeme provodili u Liska parku.Tu je uvjek bila poneka gitara, pjesma, smijeh, drzanje za ruke i "kenjcijanje". U sumrak, park bi utihnuo i ostajali su samo parovi, okruzeni tisinom, tamom i mirisom borova.
Na "malom korzu" (Lenjinovo setaliste),nemam pojma kako se danas zove ona ulica od Rondoa do Stare gimnazije, se setalo, gledalo, hakalo i kupile prve korpe. Znas, mostarke su uvjek bile glumice.(pricam o mojoj generaciji)
Stari grad je bio srce Mostara.Masa mladosti se svako vece slijevala niz Kujundziluk, preko Starog, pored "Tina", i "Vakufa" prema "Malom mistu" i "biseru"i obrnuto.Sjedili smo na cepenecima ili zidu, slusali muziku iz obliznjih kafica u koje smo , poslije i sami zalazili. Pod pecinom je bila diskoteka.Bili smo mladi i sretni.

10:
Srednju školu (2. i 3. razred)  sam išla neposredno poslije rata, kada su još uvijek postojale opasnosti, padale granate. Još uvijek je bilo sirena. Najviše smo se družili ispred Nove Gimnazije, kod 10. osnovne škole, i na Partizanskom groblju koje je tada bilo posebno mjesto za okupljanja i druženja.

11:
Stari grad u Mostaru  – okupljalište tzv. “alternative”, pankera, metalaca i pripadnika/ca sličnih subkulturnih grupa. Okupljali smo se na prostoru ispred današnjeg kafića “Marshall” (ex “Tin”). Večeri bi provodili sjedeći na ostavljenim štandovima koji su se tu nalazili ili željeznoj ogradi, stepenicama, iza džamije (tamo bi išli uglavnom da pijemo vino ili zapalimo joint sklonjeni od nepoželjnih pogleda). Budući da sam bio mlađi i uglavnom bez novca nisam baš zalazio po kafićima a oni nešto stariji bi sjedili u Tinu, “Ćoši” ili bi išli “kod Zdravke” (mjesto gdje se marihuana konzumirala sasvim slobodno).

 Alternativna scena Doma mladih (danas Kosača) – tamo se organizovala većina koncerata urbane i rock muzike.



12:
Dok sam isao u srednju skolu vecinom sam provodio slobodno vrijeme sa drustvom i Starom Gradu . (Kafe Oskar, Tin)
Pa Lenjinovo setaliste kod Ede Bajrama . 
Na Rondou bi obicno sjedili do kasno u vece . Tu bi prepricavali dnevne dogadjaje . Obicno uz tople kifle ili cevape .
Kretnja se nije mnogo mijenjala kroz godine . 
Nekako je bilo normalno biti svugdje i nigdje . 
Sve se je vrtilo u krug . Stari Grad , Rondo . staro velezovo . 

Druzenje sa drugovima pored Neretve .. Partianskom , Trim stazi . 
Pa ne znam sta da ti pisem . Misli mi bjeze svugdje . tesko je izabrati samo odredjena mjesta. Mostar je mali grad a dovoljno veliki da se sakrijes od nezeljenih lica . 


13:
Dom mladih, Mo disk, Rondo, Kantarevac

14:
Dom kulture na Rondou (koncerti+filmovi), Kantarevac (koncerti), kino "Zvijezda" i "Partizan", Narodno pozoriste. Stari grad, Bulevar, Staro velezovo (vecernji izlasci), Bunica (kupaliste)

15:
Korzo, Abrašević, Buna, Neretva, Bazen

16:
Park, setnja Fejicevom, Kino.

17:
korzo, bioskop, Abrašević, disko club, kafići

18:
Stari grad,Kino,Abrasevic,Modisk

19:
- Stari grad - uglavnom se radilo o sjedenju na otvorenom prostoru i "ćepencima"
- Disco 088 u hotelu Hercegovina, jedno vrijeme
- Alternativna scena Doma mladih - kad je bilo nekih događanja
- Abrašević - uglavnom na koncerte
- kino Partizan, kino Zvijezda
- prostorije MTMa u podrumu Medicinske škole
- veliki park i Lenjinovo šetalište
- "cirkus", tj. lunapark iza Hita



1b)kao studenti

1:
Nisam tad bio u Mostaru....

2:
MO disk, Dom Omladine:, bašča i Disko, Abrasević: igranke srijeda, subota i nedjelja, Korzo svaku večer od 19:00 do 22:00 iza toga je bio razlaz. Pored odlazaka na igranke popularno je bilo i odsjesti u poznatim mostarskim baštama.

3:
Kao studenti na zabave, igranke smo odlazili u Modisk (ulica Moše Pijade), u Abrašević (u Šantićevoj ulici), u Studentski dom na Bijelom brijegu, u salu Mašinskog fakulteta (sada Univerzitet), u baštu Hotel Mostara gdje su se ljeti održavale igranke.
Od kulturnih sadržaja su aktualna bila kina (Zvijezda u Fejićevoj) i Partizan (u Šantićevoj). Išlo se u restorane Doma JNA na Mejdanu, na pokoji koncert u Domu kulture (na Rondou), na Kantarevcu.  Korzo je još uvijek bio aktualan, te nezaobilazan restoran Petica na njemu, zatim hoteli Mostar, Bristol i Neretva, restoran Hladovina na Šetalištu JNA, Balinovac i Rondo.

4:
Kasnije Univerzitet, Pedagoska neka nova raja ... doba nekog sazrijevanja, jos vise  izlaskak , od kafica do kafica, Drina na stolu, suncane naocale, frajer, ... znala se linija od kafe Gema preko Starog grada, kafica na Bulevaru, na Lenjinovom setalistu (Korzu) kod Bajrama ,pa dalje  u kino se islo od 22:00 do 24:00 sata, postali smo stariji, ostajalo se i do kasnije .

5:
Neki su od nas studirali u Mostaru, a neki u drugim većim gradovima bivše države (Sarajevo, Zagreb, Beograd, Ljubljana…) i većina nas se vratila u Mostar, donoseći sa sobom, pored profesionalnog znanja i druga znanja, posebice ona vezana za različite oblike kulture, koje smo, studirajući, naučili i spoznali kao prijeku potrebu. Sastajali smo se:
- na ćošku kod „Titovog mosta“, „Express restoran“ ( u prizemlju sadašnje srušene Privredne banke), terasa kafane „Rondo“, RKUD„Abrašević“ ( ples, matineje, amatersko kazalište, bašča), prostorije P.D. „Prenj“, prostorije Izviđača „Ivo Lola-Ribar“, prostorije „Aero-kluba“,ljeti na bazenu i bašta hotela „Mostar“ ( gdje su bile plesne večeri),ispred „Revije“ i na Korzo-u, Narodno pozorište, Kino „Zvijezda“ i Kino „Partizan“(„sinemaskop“), Teatar Mladih, Kantarevac, Dom mladih (kulture9 – kavana „Kod Šo“-a), na kućnim zabavama.

6:
Kod mene se preklapaju rane dvadesete i tzv „ozbiljni život“ (ako je definicija ozbiljnog života kada sam počeo ići na posao). U jesen 73. vratio sam se u izviđače u Klub „Laca“, koji je počeo raditi dobre stvari. Pokrenut je „Zbor u 7“, tribina za mlade, koja je petkom u Sali na Balinovcu okupljala poznata imena sporta, kulture, estrade, mode (to sada zovu na TV tolk šou). Organiziran je festival poezije, Recitatorsko borilište, likovni „Jesenji izviđački salon“, Gitarijadu (Spajdersi, Ruke, Sinovi neba, Jutro), Ligu disk đokeja (pobijedio Beli Pala iz Modiska). Na Balinovcu je subotom i nedjeljem poslijepodne, radio i Disko“Fenjer“ (ploče puštao pok. Goran Kulušić Ćavela). Otvoreni je Modisk, a plesalo se, pored već spomenutih mjesta, u Ekonomskoj, na Mašinstvu, na Studentskom, gdje su se afirmirale nove grupe „Most“ (kasnije „Rondo“), „Kaneliri“, „Jutro“. Ja sam, kao i čitava naša ekipa, većinu vremena provodio na Balinovcu, sa kratkim „izletima“ u grad, najčešće u staru Pivnicu (čak smo i randese imali u Sali). Moja omiljena mjesta još su bile i kafane i restorani na Babunu, kod Juse, kod Marke na Vrelu, Narce, Radobolja na Balinovcu, Tri platana, Hladovina i svakako Rondo.

7:
Vec sa 21 godinom poceo sam profesionalno svirati, tako da su to bili poslovni "izlasci" u mostarske hotele "Ruzu", "Mostar", Beistol", "Neretvu" i druge hotele ne samo u Mostaru.

8:
Poslije srednje sam otisao u Beograd da studiram.Kad bi dosao kuci, najcesce smo sjedili negdje u starom gradu ili na rondou gdje smo cesto docekivali perace ulica,Mostar je nekad bio najcistiji grad, stare dobre Juge.

9:
 Dok sam bila studentica, bila sam u Americi.

10:
Mo disk, kafići u Starom gradu i centru Mostara, Rondo, Hotel Ruža

11:
Café Jazz na Fejićevoj ulici. Malo, ali jako ludo mjesto, sad nažalost zatvoreno. Pavarotti centar kad se otvorio. Tu sam upoznao i većinu svojih današnjih prijatelja, jer smo svi visili tu. Fjaka i Ela u Starom gradu. Većinom su to bile kafane, izuzev Pavarottija. Ono malo kulturnih sadržaja na tim mjestima sam uglavnom i organizirao zajedno s prijateljima. Tako je došlo i do otvaranja kluba Alternativni institut na Bunuru. Tu je već bilo svega i svačega. Književnih večeri, koncerata, izložbi, performancea isl. Išao sam i u Next s vremena na vrijeme, tu se uglavnom partijalo. A znao sam visiti i u Pauku na Carini. Kad bih bio sam prostor za meditaciju mi je uvijek bilo Partizansko groblje i jedno staro drvo na Radobolji ispod Trimuše. Mislim da tog drveta više nema. Jedno od mjesta, mikrolokacija, koja mi je možda i najbitnija u životu je Pijesak ispod Carinskog mosta.

12:
bioskop, kafići, pozorište

13
Stari grad,Abrasevic i Modisk,Kino i Narodno pozoriste

14:
Osim prethodno navedenih, pojavila su se sljedeća mjesta na koja sam ja rado izlazila:
- kafić "Kod Duške" (ne sjećam se zvaničnog naziva) u Tabhani
- bašta kafe u Pozorištu lutaka
- "Zona sumraka" u Šantićevoj
-"Rio" (mislim da se tako zvao kafić) u Radićevoj
- Caffe  "Garden" kod Đačkog doma



1c)s početkom radnog odnosa

1:
Nisam tad bio u Mostaru....

2:
Hoteli Neretva, Bristol, kasnije Ruža, slobodno vrijeme Fronta, kina, Dom Kulture, Pozorište,
proslave 8. marta,
Nove godine po hotelima, Tekija Blagaj, šetnja na Partizansko, kafa na Rondou, Tepa subotom i
nedjeljom
Ljeti bi se tražila hladovina

3:
Od 1980-e pa dalje većinom se izlazilo po brojnim kafićima – kod Bale, restoran Paris na Lenjinovom šetalištu, u hotel Ružu, Neretvu i Bristol.


4:
kao zaposlena -Hotel Bristol, hotel Neretva

5:
U starijim godinama, potrebe za druženjem svakako da su postale i veće. Pojavila se t televizija, povećao nam se standard življenja, počela su nam se rađati i djeca, koja su se, poput nas, međusobno družila od malih nogu. Sastajali smo se:
- Hotel „Bristol“- kavana, hotel „Neretva (Crveni restoran), hotel „Mostar“ (ljetna bašča gdje se plesalo), prostorije RKUD „Abrašević“ (amaterske predstave,
bašča i restoran „Kod Pave gdje je bio najbolji roštilj), Tenis klub „Mostar“, ljeti bazen, sportski centar Buna“, Narodno pozorište, Teatar mladih, Dom kulture, Kino „Zvijezda“ i Kino „Partizan“(sinemaskop), na kućnim večerama (svakog petka okupljali bismo se i na skromnim večerama kod nekoga od raje te sa djecom i na rođendanima).


6:
Doba kad sam već oženjen, postao profesionalni sekretar OKSSBiH Mostar, kasnije stručno politički radnik u SSRN. Raja su išla na plesove u hotele, što je meni uvijek bilo odbojno, jedino mi je „Ruža“ donekle bila pristojna. Mjesta za zabavu mladih su, koliko se sjećam, bila ista, s tim što su u „Abrašević“ ubačene stolice, pa nije više bilo igranki, a sve se manje osjećao intres za takvom vrstom zabave. Iz tog perioda pamtim takmičenja pjevača amatera u organizaciji Udruženja estradnih radnika, jer su me redovito zvali za člana žirija, te brojnih aktivnosti muzičke, književne, likovne, esperanto omladine. Zanimljiva akcija je bila „Vozom u operu“, kad se iz Mostara u Sarajevo organizirano išlo na operne predstave. To su godine brojnih aktivnosti i zaista ih je teško pobrojati.

7:
"Ozbiljni život" mi je također počeo u Americi. Po povratku u Mostar, posjećivala sam tadašnji Abrašević (2002-3. godina), Kontejner, Alternativni institut kratko vrijeme, kafići Akt, Stolica, Koncept

8:
Rondo, kafići u Starom gradu i centru Mostara, hoteli, restoran u hotelu Ruža, Bristol, Neretva, Mostar, Pozorišna kafana

9:
Korzo, ljeti grupno na Bunu (autobusom, niko nije imao auto) - Korzo se smanjuje intenzitet kada ljudi pocinju kupovati auta pa nastaje velika guzva
10:
kafići, pozorište

11:
Stari grad,Narodno pozoriste